понедельник, 7 июня 2010 г.

Експерти місії МВФ прибули до Києва

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) під керівництвом Таноса Арвантіса (Thanos Arvanitis) прибула до Києва, повідомили в представництві МВФ в Україні. Раніше повідомлялося, що експерти місії обговорюватимуть з українським урядом можливості відновлення програми співпраці з Фондом за програмою stand-by.

Місія працюватиме в Україні до 2 квітня.

МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листоп� �ді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолід ованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.

За час після отримання третього траншу уряд України також використовував близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня - на початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілах їх між всіма членами МВФ.

Глава Фонду Домінік Стросс-Кан (Dominique Strauss-Kahn) 14 січня 2010 року висловив упевненість, що співпраця фонду з Україною в рамках програми stand-by відновиться після завершення президентських виборів.

15-19 березня в Києві працювала технічна місія МВФ, яка вивчала стан державних фінансів.

Т.Арвантіс, радник Європейського департаменту МВФ і глава місії фонду в Хорватії, очолив місію Фонду в Україні в січні поточного року замість Джейли Пазарбазіолу (Ceyla Pazarbasioglu). Для нього це перший візит до Києва в новій якості.

Комментариев нет: